Sfantul Mucenic Ioan Valahul sau Curatenia marturisitoare PDF

Coperta Carte Sfantul Mucenic Ioan Valahul sau Curatenia marturisitoare

Iti doresti sa citesti cartea Sfantul Mucenic Ioan Valahul sau Curatenia marturisitoare publicata de editura Integral? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format fizic. Vei putea citi cartea Sfantul Mucenic Ioan Valahul sau Curatenia marturisitoare chiar din caminul casei tale. 

Vezi Cartea – Sursa 1
Vezi Cartea – Sursa 2

Descrierera cartii Sfantul Mucenic Ioan Valahul sau Curatenia marturisitoare

Acest sfant mucenic din Tara Romaneasca s-a nascut la anul Domnului 1644, in vremea stapanirii lui Matei Basarab. Apoi, venind la domnie Mihail Radu (zis Mihnea al III-lea), care, nemaiputand prididi cu plata birurilor grele cerute de turci, s-a razvratit impotriva acestora. Dar Sultanul Mahomed al IV-lea a trimis atunci oaste mare de turci si de tatari, care au biruit pe Mihnea si au facut prapad si pustiire, iar la iesirea din tara au luat cu ei si o mare multime de robi, trecandu-i peste Dunare. Intre cei robiti s-a aflat si un tanar, cu numele de Ioan, care nu avea decat 15 ani. Parintii il crescusera cu grija, in frica lui Dumnezeu, si in iubirea de tara si de credinta stramoseasca. Pe deasupra, era voinic si chipes; frumusetea lui feciorelnica atragea privirile tuturor, incat, un ostean turc mai bogat l-a cumparat cu gand spurcat, vrand sa-l sileasca spre pacatul blestemat al sodomiei. Dar tanarul s-a impotrivit cu scarbire si in valmaseala luptei l-a rapus, incercand sa fuga. Fiind prins, a fost legat din nou si dus la Istanbul, unde l-au dat femeii turcului ucis pentru ca ea sa faca cu dansul ce va voi. Stapana tanarului nu i-a luat capul, ci vazandu-l preafrumos la infatisare, s-a aprins de draceasca pofta pentru el. Dorindu-l cu infocare, a incercat la inceput sa-l ademeneasca, spunandu-i ca il va lua de sot daca el s-ar lepada de credinta crestina si s-ar face mahomedan. Aproape doi ani au durat ispitirile si fagaduintele femeii. Dar el s-a impotrivit cu tarie si a ramas nestramutat in credinta parintilor lui si in curatia trupeasca. Iar ea vazand ca nimic nu izbuteste, s-a infuriat si l-a dat mai-marelui cetatii ca sa-l pedepseasca pentru uciderea sotului ei. Calaii l-au dus spre o margine a Stambulului i si l-au inaltat in spanzuratoare, omorandu-l, in ziua de 12 mai, intr-o vineri, inainte de Inaltarea Domnului, din anul mantuirii 1662….

Important: Daca iti doresti sa descarci cartea in format PDF, atunci este important sa retii ca fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala.