Oglinda si amalgamul PDF

Coperta Carte Oglinda si amalgamul

Iti doresti sa citesti cartea Oglinda si amalgamul publicata de editura Institutul European? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format fizic. Vei putea citi cartea Oglinda si amalgamul chiar din caminul casei tale. 

Vezi Cartea – Sursa 1
Vezi Cartea – Sursa 2

Descrierera cartii Oglinda si amalgamul

Volumul, de tip miscelaneu, contine articole publicate de autor in diverse ziare si reviste din Romania in ultimele doua decenii. Discursul autorului se configureaza in jurul catorva teme recurente: problema prabusirii valorilor si slabiciunea idealului comunitar in Romania postcomunista, relatia cu trecutul comunist (chestiunea memoriei traumatice si a trecutului istoric falsificat, problema represiunii crimelor totalitare si sanctionarea colaborationismului), recuperarea memoriei obnubilate de propaganda totalitara etc. Titlul trimite de altfel atat la nevoia de autoscopie colectiva, ca o cale de emancipare de sub tirania „gandirii magice“, cat si la limitele acesteia, mai bine spus la proasta utilizare a diverselor forme de autoreprezentare si deliberare publica, de la pseudo-memoria deliranta la isteria imprecativa din show-rile politice televizate. Metoda amalgamului nu doar ca amesteca ilegitim planuri distincte, date si fapte fara legatura unele cu altele, refuza clarificarile sau relativizeaza evidentele cele mai banale, dar, mai ales, refuza nuantele si nevoia de revizuire permanenta a opiniilor. Practica amalgamului intretine o cultura a suspiciunii si confuziei deliberate, indeparteaza atat de rigorile gandirii corecte cat si de o relatie sanatoasa cu realul. Aceasta varietate de teme si subiecte se observa si sub raport stilistic. Autorul imbina tableta cu analiza riguroasa, metafora cu judecata morala, tonul polemic cu rationamentul argumentativ. Din cuprins: Violatori, odihnindu-se; Bietul Ioanid fata cu exotismul; Boieria de vita noua; Romanii mari si romanii mici; Iluzii, fantasme, apocali; Gornistul Lumii care vine; Paradoxul migrantului si tribalismul fara frontiere; Generalul in gradina deliciilor; Principiul nostalgiei; Raport despre anii de scrum; Arhivele, computerul si compresorul; Revolutia deparazitata; Testul Max: Pentru o etica a nuantei; Postcomunismul si demonii sai….

Important: Daca iti doresti sa descarci cartea in format PDF, atunci este important sa retii ca fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala.