Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale PDF

    Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale - Mihaela-Emilia Vladu

    Iti doresti sa citesti cartea Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale scrisa de Mihaela-Emilia Vladu? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format fizic. Vei putea citi cartea Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale chiar din caminul casei tale. 

    Vezi Cartea – Sursa 1
    Vezi Cartea – Sursa 2
    Vezi Cartea – Sursa 3
    Vezi Cartea – Sursa 4
    In plus, daca vrei sa citesti cartea Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale PDF chiar acum sau daca vrei sa o downloadezi, ti-am pregatit cateva capitole numai bune de rasfoit. Citeste-le si vezi daca aceasta carte ti se potriveste!

    Descrierera cartii Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale

    Volum distins cu Premiul I in cadrul Concursului de manuscrise Implineste un vis – sectiunea Carte stiintifica

    Prin alegerea acestei teme ne-am propus sa prezentam viata si activitatea culturala a lui Ioan Bianu, prestigioasa si complexa personalitate ce si-a lasat amprenta asupra vietii culturale si intelectuale romanesti, initiatorul unui nou orizont in domeniul biblioteconomiei, profesor universitar, cercetator si academician, care prin munca laborioasa, abnegatie si devotament a reusit sa ridice cateva dintre valorile culturale romanesti ale epocii sale la nivel european. Parcurgerea acestei lucrari vizeaza prezentarea principalelor etape pe care Bianu le-a traversat de a lungul intregii sale cariere din domeniul cultural, desfasurata intr-o perioada a clarificarilor istorice, aglomerate parca in rastimpul vietii academicianului: Unirea Principatelor (1859), proclamarea Regatului Romaniei (1881), Razboiul de intregire (1916-1918) si Marea Unire de la 1918.

    Lucrarea noastra isi propune sa analizeze, in mod concret, Bibliografia romaneasca veche (1508-1830), cea mai importanta opera, unica in felul ei la data aparitiei, a distinsului lingvist si profesor, director al Bibliotecii Academiei Romane, considerat pe drept intemeietorul si organizatorul, pe baze stiintifice, a bibliotecii acestei institutii. Noutatea cercetarii noastre consta in viziunea personala in care am interpretat lucrarea cea mai importanta a lui Ioan Bianu, grupand in cadrul fiecarui secol fisele bibliografice ale cartilor inregistrate cronologic dupa cateva criterii: centru de tiparire, limba in care s- au tiparit, tematica volumelor (carti de cult, carti de instructie scolara, tratate de istorie, medicina, gramatica, carti de autor, carti cu continut filozofic si stiintific, carte straina tradusa), calendare, minee, carte beletristica, brosuri, hrisoave, carti de educatie gospodareasca), elemente comune de ornamentatie si grafica (ancadramente, elemente heraldice, gravuri, steme, initiale s.a.). Prin aceasta grupare am urmarit evolutia dezvoltarii tiparului, a diversificarii continutului tematic al cartilor, a ilustrarii grafice, a prezentei in Bibliografie a prefetelor si predosloviilor – in extenso sau fragmentar – care ilustreaza, la randul lor, inlocuirea progresiva a limbii slavone cu limba romana, si ulterior evolutia limbii romane catre limba literara, asadar evolutia culturii romane ilustrata de a lungul celor patru secole.

     

    Sub aspect metodologic, am abordat aceasta tema din doua perspective, apeland la metoda istoric monografica si la metoda aplicativ-comparativa. […] Teza este structurata pe patru capitole principale ce poarta titlurile: Ioan Bianu si Biblioteca Academiei Romane, Ioan Bianu si abordarea evolutiva a bibliografiei romanesti, Conceptia bibliografica a lui Ioan Bianu in elaborarea Bibliografiei romanesti vechi. Cartea romaneasca veche (1508-1817) si Ioan Bianu si ecourile Bibliografiei romanesti vechi in contextul cultural al epocii. […]

     

    Redactarea unei astfel de lucrari, care include si cateva repere monografice, a impus o cercetare laborioasa a diferitelor tipuri de documente: unele aflate in arhiva, dar nevalorificate indeajuns sau deloc, altele deja publicate, ingloband asadar un material documentar vast. […] Teza se incheie cu desprinderea unor concluzii din analiza efectuata asupra vietii si activitatii lui Ioan Bianu in domeniul cartii vechi. Am considerat necesar sa prezint si Bibliografia operelor lui Ioan Bianu, organizata in patru sectiuni, cuprinzand 305 lucrari publicate de a lungul intregii vieti. Lucrarea noastra se incheie cu indicarea bibliografiei folosite la realizarea acestui studiu si cateva Anexe in care am reprodus documente si imagini reprezentative. – Autoarea

    Important: Daca iti doresti sa descarci cartea in format PDF, atunci este important sa retii ca fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala. Fisierul PDF pe care ti-l punem la dispozitie este foarte util pentru a vedea daca Ioan Bianu si bibliografia romaneasca in contextul cultural al epocii sale este potrivita pentru tine sau nu. Cartile pot fi downloadate si din AppStore sau PlayStore, dar mai intai asigura-te ca sunt pe placul tau.