Geologie generala. Geodinamica externa, Vol. 2 PDF

Coperta Carte Geologie generala. Geodinamica externa, Vol. 2

Iti doresti sa citesti cartea Geologie generala. Geodinamica externa, Vol. 2 publicata de editura Cetatea de Scaun? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format PDF, ePub sau Mobi. Vei putea citi cartea Geologie generala. Geodinamica externa, Vol. 2 de pe orice dispozitiv: telefon, kindle, tableta sau laptop.

Citeste Cartea

Descrierera cartii Geologie generala. Geodinamica externa, Vol. 2

In notiunea de Geodinamica externa sunt incluse totalitatea fenomene-lor si proceselor care au loc la suprafata scoartei terestre, sub actiunea geosferelor externe ale Pamantului. Geosferele externe ale Pamantului sunt atmosfera, hidrosfera si biosfera, care actioneaza simultan, dar cu ponderi diferite, asupra scoartei terestre. Daca Geodinamica interna creeaza un relief a carui curba hipsometrica are aspect neregulat, Geodinamica externa tinde sa aplatizeze diferentele de nivel, astfel incat curba hipsometrica este mai mult sau mai putin uniforma. Energia curbei hipsometrice, rezultata din procesele si fenomenele ce apartin Geodinamicii interne, este data de formele de relief pozitive, cum sunt muntii vulcanici, orogenici, si de formele negative, asa cum sunt bazinele marine, fosele oceanice, sistemele lacustre etc. Astfel, se creeaza o diferenta de nivel de cca. 20. 000 metri, daca o sa comparam inaltimea Everestului din muntii Himalaya, de 8848 metri si adancimea fosei Marianelor, din Oceanul Pacific, de peste 11. 000 metri. In contradictie cu rezultatele Geodinamicii interne, Geodinamica externa tinde sa niveleze neregularitatile reliefului, astfel incat, curba hipsometrica are un aspect din ce in ce mai uniform, cu cat structurile de relief sunt mai vechi. Nivelarea reliefului se produce prin dezagregarea si eroziunea forme-lor pozitive de relief (gliptogeneza), transportul produselor rezultate si acumularea lor (sedimentarea) in forme de relief depresionare, cum sunt bazinele marine sau lacustre, sistemele fluviatile si deltaice etc….

Important: Fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala.