Evocari din viata Blajului PDF

  Coperta Carte Evocari din viata Blajului

  Iti doresti sa citesti cartea Evocari din viata Blajului scrisa de Victor Ion Popa si publicata de editura Vremea? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format fizic. Vei putea citi cartea Evocari din viata Blajului chiar din caminul casei tale. 

  Vezi Cartea – Sursa 1
  Vezi Cartea – Sursa 2
  Vezi Cartea – Sursa 3

  Descrierera cartii Evocari din viata Blajului

  Evocari din viata Blajului e o capodopera a literaturii memorialistice romanesti, interzisa sub regimul comunist. Al. Lupeanu-Melin, preot greco-catolic si profesor la Blaj, rescrie, intr-un stil comparabil cu al lui Creanga, Sadoveanu, Agarbiceanu, istoria celui mai important centru al romanismului din Ardeal, incepand cu „descalecarea” lui Inochentie Micu si pana in perioada interbelica. O serie de capitole memorabile despre Petru Pavel Aron, Timotei Cipariu, Ioan Micu Moldovan, despre primul „teatru ambulant” al romanilor ardeleni etc. Anecdote savuroase si marturii tulburatoare. Pentru situarea operei si vietii scriitorului blajean in istoria literaturii am facut apel la doua texte semnate de profesorii Stefan Manciulea si Ion Buzasi. Cristian Badilita COLECTIA „MICA ROMA XXI” Coordonator Cristian Badilita De la Inochentie Micu Klein (1737) si pana la interzicerea Bisericii Greco-Catolice de catre regimul comunist (1948) Blajul, Mica Roma, cum l-a supranumit Eminescu, a fost capitala culturii romane din Ardeal. Aici s a initiat marele „proiect de tara”, occidentalizarea romanilor. Sintagma „traditie greco-catolica” n-a putut fi rostita vreme de patruzeci de ani. Or, fara aceasta traditie, nu se poate explica originea insasi a Romaniei moderne. Colectia „Mica Roma XXI” isi propune sa acopere acest gol din memoria nationala. Vor fi publicate carti de patrimoniu si autori de raftul intai, unii dintre ei necunoscuti generatiilor recente. Alexandru Lupeanu-Melin (1887-1937) a fost profesor, scriitor si preot greco-catolic. A urmat Liceul si Facultatea de Teologie la Blaj, apoi Facultatea de Litere la Budapesta si la Cluj. Aproape un deceniu a fost profesor de scoala si director la Biblioteca Centrala din Blaj. A colaborat la Unirea, Unirea poporului (intemeiata si condusa de el multa vreme), Cultura Crestina (Blaj), Gazeta Transilvaniei (Brasov), Tribuna (Arad), Convorbiri literare (Bucuresti) etc. Dintre publicatiile sale: Blajul istoric in icoane (1924), Ce este de vazut in Blaj? (1926), La Piatra Libertatii (1926), Sufletul Blajului (1931), Blajul si biblioteca lui (1932), Evocari din viata Blajului (1937)….

  Important: Daca iti doresti sa descarci cartea in format PDF, atunci este important sa retii ca fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala. Fisierul PDF pe care ti-l punem la dispozitie este foarte util pentru a vedea daca Evocari din viata Blajului este potrivita pentru tine sau nu. Cartile pot fi downloadate si din AppStore sau PlayStore, dar mai intai asigura-te ca sunt pe placul tau.