Constantin brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei PDF

Coperta Carte Constantin brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei

Iti doresti sa citesti cartea Constantin brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei publicata de editura Spandugino? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format PDF, ePub sau Mobi. Vei putea citi cartea Constantin brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei de pe orice dispozitiv: telefon, kindle, tableta sau laptop.

Citeste Cartea

Descrierera cartii Constantin brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei

Firul rosu care traverseaza acest volum este cel al razboiului, al ocupatiei sovietice a Romaniei cu neantizarea culturala care i-a urmat, si al exilului. In conditiile grele ale razboiului, o echipa de cercetatori condusa de A. Golopentia a reusit sa identifice comunitatile romanesti dintre Bug si Nipru, la care specialistii romani nu avusesera acces pana atunci. Constantin Brailoiu s-a inrolat in acest efort. Datorita lui razbesc pana la noi vocile romanesti ale unor oameni traind in 1942 la sute de km distanta de Romania. Aflat ca expert la Conferinta de Pace de la Paris in anul 1946 si prevazand cele ce aveau sa urmeze, Anton Golopentia a incercat sa sprijine efortul de a-si gasi un rost in strainatate al lui C. Brailoiu, Emil Cioran sau Mircea Eliade recomandandu-l pe fiecare unor prieteni din Europa si Statele Unite. In Elvetia, care era pentru C. Brailoiu o a doua patrie, si unde isi facuse o mare parte din studii, prof. Eugène Pittard, Samuel Baud-Bovy si multi altii s-au raliat cu generozitate la ideea de a infiinta o Arhiva Internationala de Muzica Populara (A. I.M. P.) a etnomuzicologului roman, incercand, fara a reusi, sa-i asigure si independenta materiala. In complicata Franta postbelica, in 1948, Brailoiu a fost angajat la C. N.R. S. El va pendula insa, pana la sfarsitul vietii intre Geneva, de care il leaga lucrul in cadrul A. I.M. P., si Paris. In 1950–1951, exilati in America, Sabin Manuila, fostul director al Institutului Central de Statistica din Bucuresti si Roman Jakobson, la randul lui exilat pe rand din Rusia si Cehoslovacia si devenit profesor la Universitatea Harvard, vor incerca, fara succes, sa implineasca dorinta lui C. Brailoiu de a studia viata muzicala a comunitatilor romanesti din America si de a extinde institutionalizarea internationala a etnomuzicologiei. E vremea exilurilor multiple – al lui Constantin Brailoiu, al lui Roman Jakobson, pentru cei care si-au parasit tara. Si e vremea arestarilor pentru cei ramasi pe loc, cum sunt, printr…

Important: Fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala.