Bietul Ioanide, Vol. 1 PDF

Coperta Carte Bietul Ioanide, Vol. 1

Iti doresti sa citesti cartea Bietul Ioanide, Vol. 1 publicata de editura Hoffman? Nimic mai simplu, apasa pe butonul de mai jos si o vei gasi in format PDF, ePub sau Mobi. Vei putea citi cartea Bietul Ioanide, Vol. 1 de pe orice dispozitiv: telefon, kindle, tableta sau laptop.

Citeste Cartea

Descrierera cartii Bietul Ioanide, Vol. 1

Un exemplu de transgresare a istoricitatii ni-l ofera romanul Bietul Ioanide, scris intre 1947 si 1949 si aparut in 1953, de curand in a treia editie. Tema, definita de autorul insusi intr-o scrisoare pe care am publicat-o in Gazeta literara din 17 martie 1966, a fost sa arate „”cum traiesc spiritele academice vremurile furtunoase””. Sub raport epic, romancierul se serveste de mitul folcloric al mesterului Manole pentru a analiza inca o data soarta creatorului de geniu intr-o societate meschina, obtuza, incapabila de a promova valori. Se pare ca avem de-a face cu o alegorie. in 1941, G. Calinescu publicase Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, opera monumentala, de o valoare inegalabila si inestimabila, care a dat loc totusi la controverse si polemici violente. Autorul a dat un prim raspuns voalat intr-o scrisoare aparent bizara, un pretext dramatic cu actiunea in China antica, intitulat sun sau calea neturburata, mit mongol (1943), in care sun, „”muzicant, poet, filozof, agricultor, olar, manuitor al tuturor industriilor folositoare””, este un adept al confucianismului asezand mai presus de orice puterea morala si respectul vechilor rituri. in Bietul Ioanide (titlul ascunde o ironie) eroul e, ca si modelul sau mitic, un arhitect insufletit de marete proiecte, imposibil de infaptuit in lumea mercantila, filistina. Ioanide construieste, in ciuda tuturor impotrivirilor, concurat de profesorul de beton armat Jean Pomponescu, un monument original, O bazilica prevazuta cu cupola de sticla, replica indrazneata, sarcastica, la proiectul conformist al rivalului sau, „”catedrala neamului””. Actualizarea mitului poate fi urmarita mai departe. in legenda mesterului Manole, creatia, manastirea Curtea de Arges, nimiceste procreatia, Manole fiind nevoit sa-si sacrifice sotia si copilul spre a impiedica daramarea zidului si a da viata edificiului. loanide, absorbit de visurile lui constructive (ar fi voit sa devina un alt Antonio Sant’Elia), pierde pe cei doi copii a…

Important: Fisierele PDF pot fi citite atat cu ajutorul browserelor, dar si cu ajutorul programelor care trebuie descarcate. Un program foarte bun este Acrobat Reader. Apasa butonul Download Acrobat Reader si il poti descarca de pe pagina lor oficiala.